O kmetiji | BIO Dobrote - Kmetija Žgajnar
KMETIJA
Naša eko kmetija Žgajnar


Pred pragom Postojnskih vrat, tam kjer se notranjski svet preveša proti Krasu in Primorski, se v objemu gozdov razprostirajo zeleni travniki. Prijazni pašniki Eko kmetije Žgajnar. Po domače se naši kmetiji od nekdaj pravi Križman. Na prelomu stoletja je oče Anton pod Nanosom našel hirajoče zadružno posestvo. Vedel je, da ponuja veliko možnosti. Da je našel svojo pravo ljubezen. Kupil je posestvo, zaposlil delavce s posestva in začel z resno proizvodnjo mleka. Deset let pozneje je hči Tina ustanovila podjetje BIO DOBROTE d.o.o. in začeli smo z intenzivnejšo sirarsko proizvodnjo.

 

V kaj verjamemo?

 

Uglašeni z naravo

Poslušamo naravo, opazujemo njene zakonitosti, sodelujemo z njo.
Pustimo se voditi izročilu tradicije in navdihu inovativnosti. Ne sklepamo kompromisov, naša proizvodnja je v celoti ekološka. 
Anton se je poglobil v vsak vidik vzreje pašne živine. V to, kje in kako se krave pasejo. Kako naj jim bo postlano v hlevu. Kako in kdaj jih je najbolje molsti. Kako zbirati mleko, delati jogurt, sir, maslo … Vse na enem mestu, na enem dvorišču. Tina je zasnovala smel načrt trženja in nenehne širitve nabora izdelkov.

Naša poslovna načela

Vse svoje napore usmerjamo v to, da bi bili dobri, izvirni in prodorni. To je od nekdaj naš način življenja. Delamo kot dobri gospodarji in za nas je najpomembneje, da se naše živali dobro počutijo. Prizadevamo si za njihovo dolgoživost in za pristnost naših izdelkov.
Ne želimo biti še eni v sivem povprečju. Načrtno delamo najkakovostnejše ekološke izdelke po čim bolj sprejemljivi ceni. Trdno verjamemo, da si ljudje zaslužijo dobro hrano. Želimo jim jo ponuditi, zato smo pozorni na vsak korak v njeni proizvodnji. Ponosni smo na svoje izdelke.

Nazaj k naravi 

Širni travniki in krave na paši. Nazaj k naravi, pravi Anton Žgajnar. Rodovi njegovih prednikov so kmetovali. Kmetovanje ima v krvi in duši. Ve, da so krave čuteča bitja, da potrebujejo pristen stik z naravo in prijazno roko. Dobro pašo. Kmetijo, za katero je treba skrbeti tudi po sodobnih podjetniških načelih.
Le če se krava dobro počuti, lahko od nje pričakujemo prvovrstno mleko. To prepričanje je temelj vsega, kar delamo in ustvarjamo na naši ekološki kmetiji in zatrdimo lahko, da so mleko in vsi mlečni izdelki pridobljeni ne le na najsodobnejši ekološki način, ampak tudi s pozornostjo in znanjem, ki so ga z opazovanjem naravnih ciklov pridobivali že naši predniki. Naše živali si zaslužijo najboljše življenjske pogoje. Najpristnejše pašnike, odlično hlajen hlev, ležišča iz lateksa in čohala.

Izvirna predelava, v celoti na enem dvorišču

Vsa trava za pašo in krmo zraste na naših pašnikih. Vse, kar vam ponujamo, nastane iz mleka, ki ga namolzemo na naši kmetiji. Na enem dvorišču. V eni mikroklimi. S tem mleko ohranja svojo kakovost. Tudi sirarno imamo blizu hleva.
Sveže pomolzeno mleko v petnajstih minutah vlijemo v sirarske kotle in naredimo mlečne izdelke po receptih, ki so v družini že pokolenja. Ti posebni procesi z inovativnostjo, s svojimi malimi skrivnostmi, z odprtostjo do nenehnega izboljševanja okusa živil. In z ljubeznijo do svojega dela ... dajo našim izdelkom poseben okus in teksturo - jogurti so gosti, kremni, siri pa čvrsti in polnih okusov.

Naravne sestavine

V naše mlečne izdelke dodajamo le pazljivo izbrane naravne ekološke dodatke, sadje in zelišča. V premišljenem procesu izdelave skrbimo, da nikoli ne uporabimo umetnih sredstev za konzerviranje.
V želji po čim večji svežini mlečnih izdelkov na Eko kmetiji Žgajnar delamo le po naročilu. Tako za vsak dan posebej določimo, koliko posameznih mlečnih izdelkov bomo naredili. Svoja prodajna mesta imamo v trgovinah, naši glavni odjemalci pa so vrtci, šole, vojska, policija in domovi za ostarele. Trg je čedalje bolj zahteven, zato nenehno širimo pestrost svoje ponudbe. 

Pestrost vedno sveže ponudbe

Ekonomistko Tino še vedno najbolj navdušuje proces nastajanja mlečnih izdelkov na Eko kmetiji Žgajnar, vsak posamezni korak, od krav na paši, do molže mleka in do izdelave hlebca sira. Skrbno se posveča pestrosti ponudbe, saj želi vsakomur, tudi najzahtevnejšim ocenjevalcem – po njenem prepričanju so to otroci - ponuditi izdelek, ki ga bo z veseljem použil. 

Naše odlično meso

Na Eko kmetiji Žgajnar redimo tudi živino za zakol. Porabnikom ponujamo sveže goveje meso, staro in mlado govedino, telečje meso in svinjsko meso. Ponujamo tudi pester nabor svežih mesnih in suhomesnatih izdelkov.

Krškopoljski prašič

Krškopoljski prašič je edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev.
Meso in mesni izdelki krškopoljskega prašiča so bolj okusni, sočni in aromatični. Zlasti so bolj primerni za predelavo v suhomesnate izdelke. Mišična maščoba ima večjo vsebnost n-3, večkratnenasičenih maščobnih kislin (VNMK) in za prehrano ugodnejše razmerje n-6/n3 kot hibrid 12. Dolga hrbtna mišica ima ugodnejšo maščobnokislinsko sestavo kot dolga hrbtna mišica ostalih komercialnih prašičev.

Slovenski avtohtoni konji-posavci

Naši novi člani kmetije so nadobudni slovenski avtohtoni konji-posavci. Njihova skromnost in umirjenost navdušujeta tako odrasle kot tudi najmlajše člane naše kmetije.

Odgovorna proizvodnja

Dejavno izvajamo trajnostne prakse kot del svoje zavezanosti okoljskemu razvoju in skupnosti. Ne uporabljamo gensko spremenjenih rastlin in pesticidov. Uporabljamo le gnojila, ki so primerna za ekološko rejo. Sedmo leto že pretapljamo pasmo naše kravje črede. Kraška sivka, tradicionalna slovenska vrsta, sestavlja že tri četrtine naše črede.

Uživanje na ekološki kmetiji

Svojo vizijo ekološke kmetije želimo približati tudi porabnikom, vsakomur, ki mu ni vseeno, kakšno hrano uživa. Šolam in vrtcem omogočamo program obiska naše kmetije, za družine in skupine obiskovalcev pa bomo v bližnji prihodnosti zgradili bivalne objekte, v katerih bodo lahko preživeli več dni v naravnem okolju in v neposrednem stiku z življenjem na naši ekološki kmetiji. Naše sivke in krškopoljski prašiči so zametek, iz katerega bomo razvili tematski živalski vrt na prostem z avtohtonimi slovenskimi pasmami domačih živali.

Priznanja in medalje

Eko kmetija Žgajnar redno sodeluje na sejmih, na Agri v Gornji Radgoni in na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju. To je po Tininem mnenju najučinkovitejši način oglaševanja izdelkov in kmetije. Na omenjenih sejmih smo s svojimi izdelki osvojili že več priznanj in medalj. Oglejte si prejete medalje.
 

Vedel je, da ponuja veliko možnosti. Da je našel svojo pravo ljubezen.

Kupil je posestvo, zaposlil delavce s posestva in začel z resno proizvodnjo mleka. Deset let pozneje je hči Tina ustanovila podjetje BIO DOBROTE d.o.o. in začeli smo z intenzivnejšo sirarsko proizvodnjo.