BIO MESO IN MESNI IZDELKI
Bio sveže meso, bio mesnine in bio suhomesnati izdelki

Že od pradavnine je rdeče meso pomemben del človekove prehrane, saj poteši lakoto in je odličen vir beljakovin, ki so ključne za mišično rast. Mesne jedi so zdrave, preproste za pripravo, glede na svoje hranilne vrednosti pa niti niso drage. Eko kmetija Žgajnar se lahko pohvali z bogatim izborom odličnega, s tradicionalnimi okusi polnega mesa.

Pravijo, da je goveje meso duša kuhanja. Človekovemu organizmu zagotavlja ključne vitamine in minerale, pomembno ga oskrbuje z železom, ki nas varuje pred izčrpanostjo, in s selenijem, ki krepi naš imunski sistem. Na Eko kmetiji Žgajnar izvajamo živalim prijazno rejo krav, mladega goveda in krškopoljskih prašičev. Porabnikom ponujamo sveže meso, staro in mlado govedino, izdelujemo tudi pester nabor svežih mesnih in suhomesnatih izdelkov.

Za našo vzrejo krškopoljskih prašičev, edine ohranjene slovenske avtohtone pasme prašičev, budno skrbijo vzrejni strokovnjaki. Prašiči se prosto gibljejo po kmetiji, poleg drugega jih hranimo tudi s sirotko iz mlečnih izdelkov. Njihovo meso vsebuje veliko zdravih maščob omega tri. Tako odojki kot na zraku sušeni mesni izdelki iz krškopoljskih prašičev so pravi gurmanki užitek, meso je čvrsto in nadvse okusno.

Bio sveže meso:

  • goveje meso
  • svinjsko meso

Bio mesnine in Bio suhomesnati izdelki:

  • hrenovke (telečje, goveje)
  • tlačenka
  • pašteta
  • zaseka
  • mast
  • ocvirki
  • ocvirki v masti
  • domača suha salama (svinjska, goveja, svinjsko-goveja)
  • domača suha klobasa
  • domača panceta
  • pršut
  • pršut v zavitku
  • domača vratovina
  • pleče v zavitku
  • svinjska rebra
  • domača slanina
  • prekajena svinjska rebra
  • prekajena vratovina
  • prekajena šunka
  • prekajene krače
  • prekajen jezik (svinjski, goveji)
  • prekajena hamburška slanina
  • prekajeni goveji kosi mesa
  • prekajeno pleče
  • domači suđuk
  • čevapčiči
  • pleskavice
  • pečenice
  • kožarice

poizkusite in okusite

BIO SUHA SALAMA

Suha salama je nepogrešljiva v vsakem narezku ali kmečkem sendviču, poda pa se tudi obloženim kruhkom in pravi kmečki pici.

BIO SUHA KLOBASA

Suho klobaso lahko tudi skuhamo in dodamo v mineštro, saj bo prav vsaka jota ali ješprenj veliko okusnejši.

BIO PANCETA

Panceto lahko kombiniramo tudi s sladkimi jedmi, na primer s suhimi slivami, ki jih ovijemo v tanke rezine pancete in popečemo na obeh straneh. Predjed ponudimo še toplo ob kozarcu rdečega vina.

BIO PRŠUT

Poleg okusnega sendviča in kraške pice, lahko pršut postrežemo tudi bolj izvirno, na primer v obliki sadno-zelenjavnih nabodal s pršutom. Na palčko za ražnjiče v pisanem vrstnem redu natikamo melono, kivi, zeleno papriko, paradižnik, olive, sir in seveda ne smemo pozabiti na pršut.

BIO VRATOVINA

Zaradi odličnega, specifičnega okusa za vratovino velja ˝manj je več˝. Zato ni nič boljšega kot bela žemljica z nekaj rezinami tanko narezane vratovine vmes.

BIO SLANINA-ŠPEH

Slanina popražena na mladi čebuli, v kombinaciji s svežim grahom je nadvse okusna omaka s peresniki ali njoki. Za dovršen okus pa povrh naribamo bio trdi sir Tonko.

BIO SUHI OCVIRKI

Ocvirke lahko okušamo kot samostojno jed, lahko jih vmesimo v testo in spečemo kruh z ocvirki, še posebej pa se podajo žgancem ali tenstani repi, če jim dodamo malo bio svinjske masti, vse skupaj segrejemo, da se mast stopi in s polivko obogatimo domačo jed.

BIO MAST

Zmotno je prepričanje, da svinjska mast slabo vpliva na zdravje. Ravno nasprotno, spomnimo, kaj so uporabljali že naši predniki. Ne samo, da je hrana, pripravljena na masti izjemno okusna, svinjska mast vsebuje celo veliko nenasičenih maščob, ki koristijo srcu. Uporablja se jo lahko tudi za shranjevanje mesnin (na primer hrenovk), saj je odličen konzervans - če jo hranimo v hladnem in temnem prostoru, se zelo težko pokvari.

BIO GOVEJE HRENOVKE, BIO TELEČJE HRENOVKE

Poleg klasične priprave, lahko hrenovke tudi spečemo v testu, skuhamo v juhah (na primer v fižolovi juhi), dodamo vmešanemu jajcu, ali pa si popestrimo piknik s pečenimi hrenovkami na žaru.

BIO PEČENICE, BIO KOŽARICE

Poleg tradicionalnega recepta s tenstanim zeljem, lahko iz pečenic napravimo tudi mesne kroglice v paradižnikovi omaki.