Tisti polni, slankasti, a sveži okus, včasih nekoliko pikanten, ki se prijetno širi v ustih in traja ... Za sir pravijo, da je skok mleka v nesmrtnost. Vsaka rezina kruha, vsak sendvič si zasluži nekaj avtentičnega. Na Eko kmetiji Žgajnar se posvečamo izpopolnjevanju proizvodnje mlečnih izdelkov, med katerimi ima sir posebno mesto. Naš sir je narejen iz najkakovostnejšega kravjega bio mleka.
Sir ima veliko blagodejnih učinkov na telo. S tremi rezinami zaužijemo potrebno dnevno količino kalcija za zaščito telesa pred osteoporozo. Z bogato vsebnostjo kalcija in fosforja tudi ščiti zobe pred kariesom. Novejše raziskave potrjujejo, da se z rednim zmernim uživanjem sira zmanjšuje tveganje za srčna obolenja. Zmanjšuje se tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni, vsakodnevni obrok sira pa lahko vpliva tudi na nižjo raven holesterola. Pri starejših ljudeh lahko pomaga pri ohranjanju mišične mase.
Na Bio kmetiji Žgajnar ne verjamemo v bližnjice in umetne dodatke. Zavedamo se, da v času industrijsko predelane hrane ne obstaja nadomestek za zdrav in naraven izdelek. Zato z ljubeznijo izdelujemo naravni bio sir. Zaslužite si prav takšnega.
Sir v olivnem olju je najbolje ponuditi kot prilogo k mesnemu naresku ali predjedem.
Sir je zelo primeren za degustacije, narezke, predjedi, celo postrežen kot poobedek namesto sladice. Zagotovo pa se najbolj prileže z rezino kruha in ob kozarcu domačega mošta.
Mladi sir škripavček je zaradi bolj gumijaste strukture odličen tudi za na žar, lahko pa ga postrežemo narezanega na kocke, s kapljico olivnega olja in malo popra.