Maslo je eno od tistih živil, ki lahko jedi obarvajo v mojstrovine. Tako kot smetana in drugi mlečni izdelki iz smetane, postajata maslo in kajmak zaradi zdrave paše krav čedalje bogatejša s hranili. Raziskave so pokazale, da krmljenje krav s travo proizvaja ne le čvrstejše, hranilno bogatejše meso, ampak tudi vitaminsko in mineralno polnejše mleko, to pa pomeni tudi bolj zdravo smetano in izdelke iz smetane.
Maslo je polno vitaminov, ki povečujejo imunski odziv in je najpomembnejše sredstvo pri absorpciji hranil v telesu. Ohranja močne kosti, zmanjšuje simptome diabetesa, koristno deluje celo pri nekaterih rakavih obolenjih, preprečuje pa tudi zobno gnilobo.
Če se vam pocedijo sline ob misli na dober kajmak, poskusite našega, z Eko kmetije Žgajnar. Izdelujemo ga iz odličnega domačega bio kravjega mleka. Še posebej kremast je, tako kot drugi izdelki iz smetane. Odmerjene količine smetane, kisle smetane, masla in kajmaka imajo lahko brez slabe vesti stalno mesto v zdravem prehranjevalnem načrtu. Vašim najljubšim jedem bodo dodale izvrsten okus in teksturo.
Z maslom na kruhu si lahko vsak dan privoščimo slovenski tradicionalni zajtrk, v kombinaciji s številnimi namazi. Vsi pa vemo, da tudi skrito med sestavinami doda bogat okus tako slanim kot tudi sladkim jedem.
Ta sladki greh je nepogrešljiv v jutranji kavi, s sladko smetano pa lahko zgostimo nešteto omak ter juh in jim dodamo kremen okus. Stepeno smetano dodamo sadni kupi ali pudingu, lahko pa z njo okrasimo torte.
Kislo smetano lahko dodamo v slane jedi, še posebej se prilega v juhah (na primer bučna juha), pa tudi v sladice in različna peciva (na primer gratinirane palačinke). Z njo lahko zabelimo številne omake, služi pa tudi kot odlično nadomestilo kajmaku, če jo dodamo na pečeno meso, saj vsebuje precej manj kalorij.